September 1: Scheiden en wat nu?

Deze maand staat het onderwerp “Echtscheiding” bij ons centraal. Niet het leukste onderwerp maar gezien de huidige gespannen woningmarkt wel noodzakelijk om eens onder de loep te nemen. De alleenstaande (ouder) zien we namelijk steeds vaker voorbij komen als dringende woningzoeker.

Op het moment dat je in een echtscheiding terecht komt, komt er een hoop op je af. Op de eerste plaats een heleboel emotie. Want laten we eerlijk zijn: rationeel en rustig blijven in een dergelijke situatie gaat de meeste van ons op dat moment niet goed af. Ik begin even bij het begin. Want wat is wijsheid en waar doe je goed aan?

Ik stelde mezelf de volgende vragen:
• Ga je naar een advocaat of mediator? Wat is eigenlijk een ‘mediator’ en wat zijn de voordelen voor de makelaar?
• Bij een echtscheiding is een woning een belangrijk onderdeel van de boedelscheiding, moet het huis verkocht worden of blijft er een partij in de woning wonen?
• Welke emoties komen erbij kijken als de woning verdeeld moet worden voor het gezin? Het gaat niet alleen om een hoop stenen en een paar balken; een HUIS. Die hoop met stenen is voor ons ook gevoelsmatig ons THUIS. Concreet gaat het om de angst om iets kwijt te raken. En de angst om opnieuw te beginnen. De sprong vanuit het oude vertrouwde in het donkere en onbekende.
• Het aanvragen van een lening, mogelijkheden van een financiering, hoe kan je het wel voor elkaar krijgen om een huis over te nemen of iets anders te kopen bij een echtscheiding?

Het begin dus: jullie gaan scheiden. Probeer zo lang mogelijk met elkaar in gesprek te blijven. Soms lukt dat niet altijd. Hoe kun je dan goed blijven communiceren en afspraken met elkaar maken? Goede afspraken maken is belangrijk, voor de toekomst maar zeker ook als er kinderen bij betrokken zijn. Ga je nu naar een advocaat of naar een mediator, en wat zijn de voor en nadelen? Toevallig ken ik een goede mediator en ik ging afgelopen vrijdag bij haar langs; Paulien Boehlé van PB Mediation.

Paulien heeft alle expertise in huis en heeft jarenlange ervaring in het vak. Wanneer komen de mensen nu bij haar aan tafel terecht. Concreet komt het op hetzelfde neer maar een advocaat is partijdig en de mediator is onpartijdig. Bij een mediator ga je als eerste aan de slag met het accepteren van de relatiebreuk, het accepteren van elkaar en de tegenstrijdige belangen. De rolverandering, je bent geen partner meer van elkaar maar wel allebei ouder. Het eerste wat vaak ter sprake komt is de verwerking van de scheidingsmelding. Want zodra je die verwerking niet geaccepteerd hebt is het heel moeilijk om rationeel de zaken goed te regelen. Het menselijk brein schiet in een verdedigingsmechanisme, daarna kom je in een rouwproces, rationeel nadenken wordt haast onmogelijk. Als de acceptatie van de scheiding is geland, gaan jullie aan de slag met de zakelijke afwikkeling. In overleg met de mediator wordt er onderzocht wat er nodig in onderhoud van elkaar en van de kinderen, de financiering, wat is er mogelijk binnen het Nederlands recht, afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan, er wordt een omgangsregeling opgesteld voor de kinderen, hoe gaan jullie met elkaar om, wie zorgt voor de persoonlijke verzorging van de kinderen, concreet: wie betaald wat?

Voordelen van mediation even op een rijtje:
• Een onafhankelijke partij. Iemand die niet emotioneel betrokken is bij jullie breuk en daardoor de communicatie in goede banen kan leiden tussen jou en je ex.
• Je bepaalt zelf welke afspraken je wilt maken bij de echtscheiding
• Sneller scheiden (en daardoor vaak ook minder duur)

Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Je moet er dus allebei achter staan dat je naar de mediator gaat. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je er alle vertrouwen in hebt. Als je maar wel de bereidheid hebt om het te proberen. Je moet het zélf willen. En daarnaast is alles wat je bij de mediator met elkaar bespreekt vertrouwelijk. Je moet alles op tafel kunnen leggen zonder bang te hoeven zijn dat dit tegen je gebruikt kan gaan worden. Een mediator heeft net als een advocaat en een arts, beroepsgeheim. Je kan vrijuit met elkaar praten. Alles blijft binnen de muren van het kantoor van de mediator.
Met de krapte in de huizenmarkt is het moeilijk maar zeker niet onmogelijk om aan een woning te komen voor de alleenstaande. Door een goede samenwerking van een mediator met een makelaar en een financiële adviseur, kan er naar de eerst gekeken worden naar de situatie en de mogelijkheden. Welke middelen krijg je mee bij een verdeling, en welke mogelijkheden heb ik? Veel mensen hebben geen idee wat ze meekrijgen of overhouden bij een scheiding, Inzicht krijgen in je financiële middelen en letterlijk een balans opmaken van het huishoudpotje, is de allereerste belangrijke stap. Het is maatwerk, geen massa. En ga aan tafel zitten met een onafhankelijk financieel adviseur en een goede mediator. Die heb je nodig om uit de emotie te komen en belangeloos te kijken naar jullie financiële situatie.

To be continued…

Volg ons op